Rss feed

Bloggkategorier

Visa alla

Akne och Mat

Publiserat den: 2007-08-01 11:30:05 | Kategorier: Hudvård Rss feed

Akne och Mat

Det har hela tiden sagts att det inte finns några vetenskapliga belägg för att viss mat bidrar till att vi får akne. Nya forskningsrön från USA visar däremot på motsatsen. Enligt dessa nya rön har man kommit fram till viss mat kan bidra till att du får akne. Det handlar om sådan diet som innehåller mycket snabba kolhydrater. Förutom att en diet med mycket snabba kolhydrater kan orsaka akne kan den också orsaka fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

1981 introducerade professor Dr. David Jenkins vid Toronto University det så kallade glykemiska indexet (GI). Det utvecklades som en hjälp för diabetiker för att bestämma dietens effekt på blodsockernivån. Alla kolhydrater som du får i dig bryts ner till glukos. Glukos är den typen av kolhydrat som tas upp i blodet i form av blodsocker. Det glykemiska indexet är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockernivån. Mat som snabbt bryts ner under matsmältningen får ett högt GI värde. Mat som tar lång tid på sig att brytas ner får ett lågt GI index. De snabba kolhydraterna höjer blodsockret snabbt, medan de långsamma gör det långsamt. Kolhydraternas snabbhet beror främst på hur lätt det är för mag/tarmkanalen att bryta ner maten.

En senare studie undersökte GI rankingens betydelse för huden. Dr. Loren Cordain, professor vid Colorado State University studerade tillsammans med några kollegor matvanorna hos två primitiva folkstammar i Papua Nya Guinea och Paraguay. Dessa folkstammar äter bara föda som de kan jaga, samla eller odla och ingen av de 1350 undersökta hade någon akne. Deras föda utgörs till största del av frukter, kött, fisk och rötter och jordnötter, nästan alla med ett lågt glykemiskt index.

Enligt studien får de flesta som lever i moderna västerländska samhällen och som äter typisk västerländsk mat akne någon gång i sitt liv. Mellan 79 till 95 procent av tonåringarna i västvärlden drabbas av akne. I åldern 25 år och uppåt är det mellan 40 till 54 procent som fortfarande drabbas av akne. Typisk västerländsk kost med ett högt GI värde är vitt bröd (vitt mjöl), socker, druvsocker, godis, läskedrycker, pommes frites, bakad potatis, potatismos, potatis, snabbris, majs-och risflingor, munkar, kakor, pizza, chips och snabbpasta. De drar slutsatsen att den förvånansvärt stora skillnaden i akneförekomst inte beror på enbart genetiska faktorer utan att de till största delen beror på kost och livsstil.

När vi äter mat som har ett högt GI-värde producerar kroppen mer insulin. Kroppen reagerar på den högre insulinnivån genom att producera mer sebum (hudfett) och hudceller. I en sådan omgivning trivs bakterier. Den ökade produktionen av sebum och hudceller kan leda till att porerna täpps igen och vi får finnar.

Det kan alltså rekommenderas att du ändrar dina matvanor lite grann om du lider av akne men också för att förbättra hälsan överhuvudtaget. Det gör du genom att gå över till en diet med lågt GI index som innehåller mycket långsamma kolhydrater. Generellt sett bör du i stället för vitt bröd, potatis, sötsaker och chips äta mer frukt, grönsaker, bönor, fisk, kött och grovt bröd. Fler exempel på födoämnen med lågt GI index är plommon, gurka, havregrynsgröt, surdegsbröd, jordnötter, pärsika, fettfri mjölk, körsbär, broccoli, och tomater.

Nu är det alltid inte så enkelt att bara ändra kost från snabba kolhydrater till långsamma. De har betydelse när du åt sist, när du äter och vad hela din måltid består av eftersom det kan påverka insulinnivåerna. Om du exempelvis äter bakad potatis som har ett högt GI index tillsammans med sour cream eller smör kommer fettet i de två sistnämnda att sakta ner frigörelsen av insulin som den bakade potatisen ensamt skulle orsaka. Om du äter direkt efter träning kan du äta snabba kolhydrater utan att alltför mycket insulin utsöndras. Detta beror på att träningen ökar upptaget av glukos från blodet in till muskeln, utan att insulin behövs.

Slutsatsen som kan dras är att kosten har betydelse för bildandet av akne. En annan viktig slutsats är att en bra hudvårdsregim blir ännu viktigare för att kontrollera sebumproduktionen, tvätta bort döda hudceller och förhindra att porerna täpps igen. Fet hy med igentäppta porer är som redan nämnt en extremt bra grogrund för aknebakterien som alltid finns redo på din hy. Redo att kalasa på döda hudceller.

Dela innehållet

Recensera

 (med http://)